Skip to main content

Niklas Norlén

leg fysioterapeut

Niklas Norlén leg fysioterapeut arbetar heltid inom Muskuloskeletal ultraljud (MSK) med fokusering på diagnostik och interventioner, och har nu kommit upp i en ansenlig mängd av ca 50 000 scanningar och har god praktisk och teoretisk erfarenhet inom MSK.

Niklas är specialistsjukgymnast inom fysisk aktivitet och idrottsmedicin samt MSc i idrottsvetenskap, har examen i MDT (Mekanisk Diagnostik och Terapi enligt McKenzie), examen i OMT (Ortopedisk Manuell Terapi) och dansk examen i muskuloskeletal ultraljudsscanning för leg sjukgymnaster.

Nu arbetar Niklas sedan 2016 som konsult med uteslutande ultraljudsdiagnostik av alla extremitetsleder. Niklas ger nu injektioner i alla extremitetsleder för behandling och diagnostik med genomlysning av ultraljud.  Han genomför i dag ca 700 ultraljudsguidade interventioner per år. Arbetar som konsult på GHP Idrottscentrum med nära kontakt och samarbete med ortopedläkare och fysios. Niklas hjälper också till med injektioner/blockader i ländryggen, nacken och bröstryggen med ultraljud.

Niklas var pionjär i Sverige inom ultraljudsguidade injektioner/blockader i columna och startade med dessa injektioner 2016. Han utvecklande dessa blockader med framförallt ryggkirurgen Sven Byström som hade lång erfarenhet av blockader sedan tidigare med röntgen. Niklas var 2021 först i Norden att lägga ultraljudsguidade injektioner/blockader i ländryggen med fusionstekniken 2021 vid GHP Idrottscentrum.  

I dag är Niklas huvudföreläsare och instruktör för Hands on Sweden. Föreläser och har kurser i framförallt fördjupning och avancerad ultraljudsdiagnostik. Niklas har lång erfarenhet av att utbilda sjukvårdspersonal inom ultraljudsdiagnostik på alla nivåer. Niklas har också varit instruktör inom ultraljudsdiagnostik för ortopeder inom axelkirurgi, som Danderyds Sjukhus var ansvariga för tillsammans med GE Health Care. Niklas samarbetar med alla seriösa ultraljudsleverantörer i Sverige och hjälper deras kunder med utbildning inom MSK ultraljudsdiagnostik på alla nivåer.

Niklas är en av huvudföreföreläsarna på KI (Karolinska Institutet) för 15 poängskursen inom muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik. Han var en av grundarna till utbildningen inom muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik på KI som startade 2016.

Niklas har som exempel utbildat ortopeder m.fl. inom ultraljudsdiagnostik på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Falu lasarett, Centralsjukhuset i Karlstad, Helsingsborgs lasarett, Länssjukhuset Kalmar, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, Orthocenter Göteborg, Handcenter  Sofiahemmet Stockholm mfl.

Mellan 2013–2019 föreläste han också regelbundet på Naprapat Högskolan inom området MSK ultraljudsdiagnostik. Föreläsningarna var uppskattade av lärare och elever. Niklas är även en ofta inbjuden föreläsare inom området MSK ultraljudsdiagnostik på fotbollsmedicinska kongresser, sjukgymnastdagarna, Stockholm Arthroscopy & Rehabilitation Conference m.m

Ett väl utvecklat samarbete finns också med flera större ortoped- sjukgymnast- idrotts och naprapatkliniker i Stockholmsregionen och övriga Sverige som skickar patienter för utredning och diagnostik. Flera svenska landslag väljer också att använda de tjänster som Niklas kan erbjuda inom MSK för diagnostik, utredning och behandling.

Niklas startade 2009 Hands-on Sweden som är ett utbildningsföretag inom MSK ultraljudsdiagnostik. Utbildningen blev OMT- certifierad 2011.

Niklas arbetar nu heltid som konsult på GHP Idrottscentrum Stockholm sedan 2019.

Aktuella Föreläsningar:
Niklas Norlén

NIKLAS NORLÉN

Niklas Norlén